Promijenimo percepciju

Ako ne idemo naprijed, krećemo se unatrag!

 

Poučena vlastitim trenerskim, ali i životnim iskustvom te vođena misijom, spontano istražujući svoje tijelo i njegove mogućnosti, kreirala
sam tehnike vježbanja s emocionalnom komponentom te tako pronašla poveznicu tijela i emocija. Kako? Plesom i plesnim meditacijama kroz duboki zaron u samu sebe.

Izložena svakodnevnom stresu koji danas nameće život, baš poput svih drugih žena, došla sam do spoznaje da mi baš takav način vježbanja uravnotežuje emocije, podiže razinu ugode u tijelo, daje osjećaj mira i unutarnjeg zadovoljstva i ono što si u konačnici priželjkuje svaka žena, lijepu figuru, ali samo po mom vlastitom kriteriju. Jednom rječju, ovaj način vježbanja pomogao mi je uravnotežiti tijelo, um i emocije te se lakše nositi sa svim izazovima koje život donosi.

Tijelo je jedino mjesto u kojem moramo živjeti pa ga treba poštivati i voljeti na ispravan način. Ne želimo ga pak potpuno isključiti i praviti se da
je ono nebitno, kao niti uživati samo dobro isklesane kockice na trbuhu koje vidimo u ogledalu. Da bismo to razumjele, potrebno je osvijestiti činjenicu da u tijelu žive naše emocije s kojima se moramo povezati. Krajnji cilj je postići sklad ili ravnotežu kako u vježbanju, tako i u životu, onaj jing i jang o kojem svi pričaju.

Danas živimo u vremenu kada generacije 30+, užurbanim načinom života i jureći za postizanjem ciljeva, u želji da postanu uspješne majke, supruge ili partnerice, poslovne žene, gube ono najvažnije – pojam o sebi. Prečesto smo anksiozne, imamo sve više problema u braku i sve je veći postotak djece s posebnim potrebama. Sve je više žena koje imaju problem s pretilošću ili nisu zadovoljne svojim izgledom, a otprilike pola svog života tragaju za savršenim receptom kako postići izgled s kojim će biti zadovoljne.

U tom začaranom krugu tako mijenjamo partnere, ponavljajući iste obrasce, odabirući iste ili potpuno suprotne partnere u svakom sljedećem slučaju, mijenjamo različite recepte za dijete, jer svaka dijeta je kratkog vijeka i nije dugotrajno rješenje, odlučujemo se na korekciju raznim “kozmetičkim metodama” ili metodama plastične kirurgije, a najvažniju kozmetiku koju trebamo odraditi je ona “iznutra prema van”. Svaka treća žena danas uzima neki stimulans da bi lakše podnosila stres tokom dana ili kao sredstvo da lakše zaspi, a da ne govorim da ima mnogo i onih koje su na umjetnim “hormonima sreće” koji zapravo oduzimaju mogućnost da ga naše tijelo samo proizvodi.

Ono što je dobro jest da se danas podiže razina svijesti o “radu na sebi” kao potrebi, jer to je budućnost. Ipak, jedna stvar je najvažnija, a to je osvijestiti da glavom osvještavamo i našu kognitivnu stranu, a emocijama i tijelom ulazimo u taj proces. Niti samo “mind” niti samo “body work” ne donose onaj pravi rezultat, već oboje u jednom. Upravo je E-motion studio odlučio napraviti iskorak i povezati obje vrijednosti u jedno.

Promjena percepcije naša je misao vodilja. Čaša uvijek može biti na pola prazna ili napola puna, a žene koje su optimistične i mijenjaju svoju percepciju gledajući na problem kao na izazov, sigurna sam da imaju veću šansu doći do svog cilja. Promjena percepcije tijela kroz “more than fitness” programe naš je cilj, jer smatramo da tijelo treba osjećati, a ne zrcaliti u ogledalu.

Većinu života gledale smo tijelo u ogledalu, a slika nikada nije bila “good enough”. Zašto? Jer se nezadovoljstvo i nesigurnost krije unutar nas samih. Možemo je i često kroz život kompenziramo samopouzdanjem koje treniramo u različitim segmentima života, no nikad dovoljno da budemo uistinu zadovoljne sa sobom. Ubija nas kontrola i perfekcionizam s kojim živimo, no tek poneki osvijeste da perfekcionizam u svemu nije uvijek najbolja karakterna crta ili obrazac koji smo naučile.

U svemu treba biti good enough, “not perfect”!

Neuravnotežene emocije danas su naš najveći neprijatelj. One se manifestiraju kroz debljinu, a nažalost i sve je više spoznaja da su okidač i za različite psihosomatske bolesti, često i za karcinom. Smatramo da vježba treba biti zadovoljstvo, a ne frustracija, jer samo takva daje u konačnici dugoročne rezultate. Kad ona postane zadovoljstvo, velika je šansa da umjesto obaveze, postane dio svakodnevnog života. Mijenjamo percepciju i želimo da cilj tjelovježbe bude naše psihofizičko zdravlje i dobar osjećaj u tijelu, a ne dobar fizički izgled.

Mijenjamo percepciju kada govorimo i o plesu na šipci po Ana’s Sensual fitness metodi, od kuda je i krenulo moje putovanje i putovanje na koje su se odvažile mnoge žene, koje vjerujem da su itekako profitirale. Gledamo ju kao metodu koja je mnogim ženama i meni osobno omogućila prvi zaron u borbu s nelagodom i sramnom, vlastitim strahom, a ne kao ples na šipci koji zamišljate u strip baru, jer s nama uistinu plešete sa sasvim drugom svhom.

Jednom rječju sve je stvar percepcije. Na vlastitom životnom iskustvu utvrdila sam gradivo i onu dobro poznatu “Your perception of me is reflection of you”. Dobrodošle u naš studio i novi svijet u kojem zajedno mijenjamo percepciju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email